Phraseological units with component-somatism in objectification of process of drinking in the French culture
- Authors: Kurguzenkova Z.V1
-
Affiliations:
- Moscow State Open University, V. S. Chernomyrdin
- Issue: No 1 (2013)
- Pages: 87-90
- Section: Articles
- URL: https://journals.rudn.ru/linguistics/article/view/9730
Cite item
Full Text
Abstract
In this paper, by analyzing the French phraseological units with components-somatism revealed information about national and cultural peculiarities of objectification of certain organs of the human body involved in the process of drinking in the French culture.
Keywords
About the authors
Zh V Kurguzenkova
Moscow State Open University, V. S. Chernomyrdin
Email: zhanna-rudn2005@rambler.ru
Department of Romance / Germanic languages and culture Faculty “Foreign Languages and Translation”
References
- Борисова А.С. Французский национальный характер сквозь призму современных французских печатных рекламных текстов: Автореф. дисс.. канд. филол. наук. — М., 2010. — С. 6.
- Кургузёнкова Ж.В. Метафорическая концептуализация вина во французской фразеологии // Вестник РУДН. Серия «Лингвистика». — 2010. — № 1. — С. 77—83.
- Кургузёнкова Ж.В. Фразеологические единицы с семантическим компонентом «пить» в контексте прикладной лингвокультурологии // Вестник МГОУ. Серия «Общественно-политические и гуманитарные науки». — 2012. — № 2 (8). — С. 18—21.
- Ларина Т.В., Стернин И.А., Стернина М.А. Очерк английского коммуникативного поведения. — Воронеж, 2003. — С. 10.
- Михеева Н.Ф. Языковая личность в глобальном мире // VIII Степановские чтения: материалы докладов и сообщений международной конференции (Москва, 26—27 апреля 2011 г.). — М.: РУДН, 2011. — С. 16.
- Фирсова Н.М. О национальных характерах испаноязычных и англоязычных народов в сопоставительном плане // Филологические науки. — 2004. — № 2. — С. 51.
- Chatelain-Courtois M. Les Mots du Vin et de l`Ivresse. — P.: Belin, 2001.
- Guillemard C. Les Mots de la Cuisine et de la Table. — P., 1990.