Occasional actualization of idioms as the way of creation of the comic effect (on the basis of the French language)

Cover Page

Cite item

Abstract

In the given article the author analyses the comic potential of idioms and their occasional actualizations, investigates the abilities of idioms to create an ironical tonality of the text and to have the similar influence on the addressee, studies the pragmatical mechanism of achievement of the comic effect on the basis of various types of actualization of idioms on a material of modern play J.M. Florensa «Les joyeuses et horrifiques farces du Père Lalande».

About the authors

D A Yanenko

Moscow State Pedagogic University

Email: dariaved@yandex.ru <mailto:dariaved@yandex.ru>
Moscow State Pedagogic University

References

  1. Арутюнова Н.Д. Прагматика // Лингвистический энциклопедический словарь. - М.: Советская энциклопедия, 1990. - С. 389-390.
  2. Гак Г.В. Языковые преобразования. - М.: Языки русской культуры, 1998. - С. 345-350.
  3. Кунин А.В. Курс фразеологии современного английского языка. 2-е изд., перераб. - М., 1996. - С. 34-38.
  4. Мартьянова Е.В. К проблеме лингвокогнитивного описания иронии // Сб. тр. межд. конф., Москва, 18 окт. 2006. - М., 2006. - С. 47-48.
  5. Мартьянова Е.В. Ирония как коммуникативно-прагматическая стратегия // Научное обозрение. - М., 2006. - № 5. - С. 137-141.
  6. Пропп В.Я. Проблемы комизма и смеха. - М.: Искусство, 1976. - С. 104-105.
  7. Соколова Г.Г. Курс фразеологии французского языка. - М.: Высшая школа, 2010. - С. 124-125.
  8. Florensa J.M. Les joyeuses et horrifiques farces du Père Lalande // L'avant-scène: théâtre № 851. - P. 1989. - Р. 3-44.
  9. Гак В.Г. Новый большой французско-русский фразеологический словарь // ABBY Lingvo x3. - М.: Русский язык-Медиа, 2005.

Copyright (c) 2012 Yanenko D.A.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies