Conceptual bases in formation of phraseological units' meaning, representing the concept travelling in mordern english

Cover Page

Cite item

Abstract

The article spotlights the problem of concept's travelling conceptualization by means of phraseological units in modern English. In this work the importance of conceptual integration in formation of phraseological meaning is under consideration.

About the authors

O N Prokhorova

Belgorod State University

Кафедра английского языка; Белгородский государственный университет; Belgorod State University

E M Lesnichaya

Belgorod State University

Кафедра английского языка; Белгородский государственный университет; Belgorod State University

References

  1. Дейк Т.А. ван, Кинч В. Стратегии понимания связного текста // Новое в зарубежной лингвистике. Когнитивные аспекты языка. - Вып. 23. - М.: Прогресс, 1988. - С. 153-211.
  2. Телия В.Н. Русская фразеология. Семантический, прагматический и лингвокультурологический аспекты. - М., 1996.
  3. Прохорова О.Н., Белозерова М.С. Субфрейм «Производство» как часть фрейма «намеренное созидание объектов действительности» в современном английском языке // Вестник Поморского университета. - Вып. 6. - Архангельск, 2007. - С. 147-150.
  4. Бабаскина О.В. Зоосемантические фразеологические единицы в современном английском языке (лингвокультурологический и прагматический подходы): Дис. ... канд. филол. наук.- Белгород, 2002.
  5. Будаев Э.В. Становление когнитивной теории метафоры // Лингвокультурология. - Вып. 1. - Екатеринбург, 2007. - С. 16-32.
  6. Turner M., Fauconnier G. Conceptual Integration and Formal Expression // Metaphor and Symbolic Activity. - 1995. - Vol. 10. - № 3.
  7. Толстая С.М. Славянские народные представления о смерти в зеркале фразеологии // Фразеология в контексте культуры. - М.: Языки русской культуры, 1999.

Copyright (c) 2009 Prokhorova O.N., Lesnichaya E.M.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies