Perception of colour in French and Russian linguistic cultures: a study based on phraseological units

Cover Page

Abstract


This paper analyzes the cultural connotations of different colours in French and Russian linguistic culture. It focuses on phraseological units of the colours “red”, “white”, “black” and “green”.

About the authors

Zh V Kurguzenkova

Peoples’ Friendship University of Russia

Email: zhanna-rudn2005@rambler.ru
Department of Foreign Languages Institute of Professional Development and Retraining

References

  1. Гак В.Г. Беседы о французском слове. - М.: Международные отношения, 1966.
  2. Гак В.Г. Введение во французскую филологию: Учебное пособие для студентов I курса педагогических институтов по специальности № 2103 «Иностранные языки». - М.: Просвещение, 1986.
  3. Гак В.Г., Ганшина К.А. Новый французско-русский словарь. - М.: Русский язык, 2000.
  4. Кролль М.И. К вопросу о переносных значениях слов, обозначающих зеленый цвет, во французском и русском языках // Сопоставительно-семантические исследования русского языка. - Воронеж: Изд-во ВГУ, 1980. - С. 59-62.
  5. Кургузенкова Ж.В. Метафорическая концептуализация вина во французской фразеологии // Вестник РУДН. Серия «Лингвистика». - 2010. - № 1. - С. 77-83.
  6. Кургузенкова Ж.В. Метафорическая концептуализация неотъемлемых компонентов национальной кухни во французской фразеологии // Вестник РУДН. Серия «Вопросы образования: языки и специальность». - 2010. - № 2. - С. 13-17.
  7. Duneton C. Le Bouquet des Expressions Imagées. - Paris, 1990.
  8. Garrus R. Les Etymologies Surprises. - Paris, 1988.
  9. Rey A. Dictionnaire des Expressions et Locutions Figurées. - Paris, 1979.
  10. Rey A. Dictionnaire des Expressions et Locutions Figurées. - Paris, 2002.

Statistics

Views

Abstract - 433

PDF (Russian) - 535

Cited-By



Copyright (c) 2014 Кургузенкова Ж.В.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies