The types of polysemy in the semantic structure of deverbals with the zero suffix

Cover Page

Cite item

Abstract

The article presents the types of polysemy that characterize a mass of deverbal nouns (nomina actionis) with the zero suffix. The author analyses the role of motivating verbal semantics when forming the inner structure of deverbals. There also stated the sources and types of polysemy, the principles of nominal formation in the semantic structure of deverbals.

About the authors

G K Kasimova

Penza State Pedagogical University n.a. V.G. Belinskiy

Email: kanakina-kafedra@mail.ru
Chair of Russian language and teaching methodology Faculty of Russian language and Literature

References

  1. Мирошникова З.А. Системные отношения в словообразовании. — Рязань: РГПУ им. С.А. Есенина, 2001.
  2. Толстая С.М. Многозначность слова в свете ономасиологии // Язык как материя смысла. Сборник статей в честь академика Н.Ю. Шведовой. — М.: Издательский центр «Азбуковник», 2007. — С. 305—313.
  3. Пешковский А.М. В чем же, наконец, сущность формальной грамматики? // Избранные труды. — М.: Учпедгиз, 1959. — С. 74—100.
  4. Ермакова О.П. Лексические значения производных слов. — М.: Русский язык, 1984.
  5. Кубрякова Е.С. Типы производных значений. Семантика производного слова. Изд. 2, доп. — М.: Издательство ЛКИ, 2008.
  6. Кубрякова Е.С. Части речи в ономасиологическом освещении. Изд. 2. — М.: Издательство ЛКИ, 2008.
  7. Апресян Ю.Д. Лексическая семантика. Синонимические средства языка. — М.: Наука, 1974.
  8. Кобозева И.М. Лингвистическая семантика. — Изд. 2. — М.: Едиториал УРСС, 2004.
  9. Шмелев Д.Н. Проблемы семантического анализа лексики. — М.: Наука, 1973.
  10. Ширшов И.А. Типы полисемии в производном слове // Филологические науки. — 1996. — № 1. — С. 55—66.
  11. Национальный корпус русского языка. URL: http://www.ruscorpora.ru

Copyright (c) 2012 Kasimova G.K.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies