Comparative analysis of main functional features of «compliment» as speech event in english and spanish linguistic cultures

Cover Page

Abstract


The article deals with the general comparative analysis of main forms of the communication concept «Compliment» in English and Spanish cultures from the point of view of its stylistic form, main functions, and communicative intentions of the speech event participants.

About the authors

J V Martynova

Peoples' Friendship University of Russia

Кафедра иностранных языковФилологический факультет; Российский университет дружбы народов; Peoples' Friendship University of Russia

References

  1. Гак В.Г. Языковые преобразования. - М., 1998.
  2. Зверева Е.В. Коммуникативно-речевая ситуация «комплимент» (на материале исп. языка): Дисс. ... канд. филол. наук. - М., 1995.
  3. Леонтьев В.В. «Комплимент», «Лесть», «Похвала» в структуре английской языковой личности: Автореф. дис. ... канд. филол. наук. - Волгоград: ВГУ, 1999.
  4. Почепцов Г.Г. О месте прагматического элемента в лингвистическом описании // Прагматические и семантические аспекты синтаксиса. - Калинин: Изд-во КГУ, 1985. - С. 12-18.
  5. Фирсова Н.М. Испанский речевой этикет. - М., 2001.
  6. Фирсова Н.М. Испанская речь. - М., 2002.
  7. Формановская Н.И. Речевой этикет и культура общения. - М.: Высшая школа, 1989.
  8. Holmes J. Paying compliments: a sex - preferential politeness strategy // Journal of Pragmatics. - 1988. - Vol. 12. - № 6. - P. 445-465.
  9. Hymes D. Functions of speech: an evolutionary approach // Anthropology and Education. - Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 1961. - P. 55-83.
  10. Wolfson N. The compliment as a social strategy / N. Wolfson, J. Manes // Papers in Linguistics. - 1980. - Vol. 13. - № 3. - P. 391-410.

Statistics

Views

Abstract - 534

PDF (Russian) - 135

Cited-By



Copyright (c) 2008 Мартынова Ю.В.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

This website uses cookies

You consent to our cookies if you continue to use our website.

About Cookies